Nørregaard
I Himmerland, mellem Suldrup og Haverslev, finder vi ejendommen Nørregaard, som drives af Ole og Sanne Mathiasen.
Ejendommen er en gammel generationsejendom og Ole overtog i 2018 det fulde ejerskab efter hans far, som 4. generation på Nørregaard. Gården er grundlagt tilbage i 1907.
I dag er der 740 søer på ejendommen, med en produktion af ca. 23.500 smågrise og 3.500 slagtesvin. Nørregaard er en del af Antonius konceptet, som er et af de ældste dyrevældfærdsmærker i den danske fødevareindustri.
”Da vi byggede det her lidt anderledes staldanlæg tilbage i 2014, var det faktisk uden af vide, at vi ville ende med at blive Antoniusproducenter”, fortæller Ole.
Det specielle i Ole og Sannes staldanlæg er, at det er en FT30 sti, som er i farestalden. Det betyder, at grisene går i den samme sti fra faring til 30 kg. Ved fravænning er det soen, man flytter ud og grisene der bliver. Derved har Ole og Sanne 408 farestier til deres 740 søer.
”Vi byggede, som vi gjorde, da vi mente at det var fremtiden for os – og for grisene”, siger Ole. ”Vi vidste ikke, hvad vi gik ind til for at sige det lige ud. Men I dag ville vi ikke bytte det væk for noget. Og at vi så er blevet en del af Antoniuskonceptet, er jo bare herligt” siger Ole.
”Når det så er sagt, så troede jeg faktisk at forbrugerne mere og mere ville vælge produkter i køledisken, som var dyrevelfærdsmærket. Det mangler vi dog stadig at se”, afslutter Ole.
På Nørregaard sælges størstedelen af grisene ved 30 kg til 4 faste slagtesvineproducenter på Sjælland. De ca. 3.500 grise, som ikke sælges til faste aftagere, fedes videre i Oles egne stalde, som også er lidt specielt indrettet.
”Cirka halvdelen af vores slagtesvinestier er indrettet som det, man kalder ”Svenske Stier” med en rensegang i midten. Det var noget, vi etablerede i forbindelse med en afprøvning sammen med SEGES Svineproduktion. Det ligner noget tilbage fra dengang, min far startede med at passe grise, men det fungerer faktisk rigtig godt”.
Der er i alt ansat 6 medarbejdere på fuldtid, som udelukkende arbejder i staldene. Heraf én elev.
”Det er vigtigt at man har en god omgang med dyrene, og at man ikke er bange for at komme tæt på dem”, siger Ole og forsætter: ” Vi bruger Altresyn til brunstsynkronisering af vores polte og den tætte kontakt, vi opnår med vores dyr i starten af deres tid her, den betaler sig, når de kommer ind i farestalden.”
”Der er da ikke noget mere rart, end at blive mødt af en glad so, når man kommer ind i farestalden, – som stikker hovedet ud over inventaret og siger hej til dig. Det er noget andet end kun at se ryggen af den, når den står i en kassesti”, afslutter Ole.
Følg Ole og Sannes hverdag på Nørregaard på Deres Facebook side